Menu

włoskie specjały Kraków

11 października 2017 - zdrowie
włoskie specjały Kraków

Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z najlepszych pizzerii w Rzymie. Jeżeli jednakże nie zamierzasz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najistotniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeżeli odpowiednio zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.

restauracje Kraków

   

Ale najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku wykorzystywano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano bądź bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Bezspornie, włoskie jedzenie jest niezmiernie regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna reguła jednak jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym znamionuje się włoska pizza?
Tak samo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza i w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest potrzebne oprócz pieca, by zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) świeżych drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

W następnej kolejności pora na ukochane dodatki, chociaż można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej również gotową pizzę dostarczyć typowo po włosku – innymi słowy upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.