Menu

oryginalne włoskie produktu

7 grudnia 2016 - zdrowie
oryginalne włoskie produktu

Apetyczny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Ewidentnie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, jednak także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jednak jednocześnie nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Miłośnicy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Ewidentnie ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs towary sero podobne

mozzarella   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę artykułów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w takim razie wziąć nowatorski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić i napełniać się pysznym smakiem.

Dodaj komentarz